Notranji roloji

Notranji roloji

Roloji kot notranja senčila imajo pri nas verjetno najdaljšo tradicijo in so zaradi svoje uporabnosti ter enostavnosti zelo atraktivni tudi v moderni arhitekturi. Poleg klasičnega roloja, ki nudi pester izbor barvnih vzorcev in materialov z različno prepustnostjo svetlobe, poznamo še več izvedb rolojev, ki jih razlikujemo glede na obliko, dimenzije, materiale, način montaže …

Klasik

Klasični prostoviseči rolo sodi v skupino najpreprostejših notranjih rolojev. Dvigamo in spuščamo jih s pomočjo vzmeti, verižice ali monokomandne palice. Klasični rolo lahko nadgradimo s kaseto, v katero se pospravi navijalna cev s tkanino.

Inox

Notranje roloje lahko nadgradimo z inox mehanizmi, ki poskrbijo za atraktiven videz v prostoru. Na voljo je več vrst inox sistemov. Z dekorativnimi komandnimi verižicami pa lahko dosežemo vrhunski moderen dizajn v prostoru.

Mini-kaseta

Notranji rolo z minikaseto je popolna izbira za zatemnitev prostora. Primeren je za manjša okenska krila. Zaradi stranskih vodil, ki se nalepijo na okenski profil, je poskrbljeno, da svetloba ne uhaja s strani v prostor. Tkanina se navija v kaseto.

Pri izbiri tkanine za notranje roloje je ključnega pomena, kaj je poglavitna funkcija senčila. Na voljo imamo namreč tkanine, ki nudijo popolno zatemnitev, polprosojni efekt ali zgolj dekorativni učinek. Izbiramo lahko med številnimi vzorci, barvami in kombinacijami. Glede na dimenzijo roloja je potrebno izbrati pravo dimenzijo navojne cevi. V nekaterih primerih se lahko roloji glede na izbrano blago in dimenzijo zlagajo bolj levo ali desno. Prav tako se lahko rolo po višini zloži postrani.